Inför V75: Intervju med Marcus Savin

270

Marcus Savin har hunnit vara proffstränare på Halmstadtravet i två år och resultaten har varit goda.
Men 33-åringen har högra ställda mål och söker sig därför mot nya jaktmarker från och med årsskiftet.
På lördag hoppas han få vinka adjö till västkusten med en V75-seger.
– Saxo Holmsminde kommer med full form och jag tror att han dyker upp på målfotot, säger den blivande Umeåtränaren.

 

image-2
Sedan Marcus Savin kvitterade ut proffstränarlicens vintern 2011 har han konstant legat på en hög segerprocent. Bara i år har hans hästar sprungit in över 2,5 miljoner kronor. Mycket starka siffror med tanke på att han bara har tolv hästar i stallet. Men trots de fina resultaten har hästägarna varit svårflörtade.
– Hästarna har presterat bra men jag har lite svårt att få till det på marknaden och locka kunder här nere. Det känns som att vi är många som slåss om samma kaka här på västkusten, speciellt nu när det har kommit in utländska aktörer, säger Marcus Savin som därför väljer att flytta norrut, till sin födelseort Umeå.
– Jag ser mig själv som Göteborgare men jag är född i Umeå och bodde där mina första fem år innan vi flyttade, men jag kan inte påstå att jag har så mycket minnen därifrån.
Anledningarna till att Marcus Savin väljer att bli Umeåtränare från och med 1 januari är alltså andra än att det var där han först såg dagens ljus.
– I Umeå finns rätt förutsättningar med en stor stad som ger möjlighet för mig att utveckla min verksamhet. Det är samma prispengar där som i Halmstad och jag får hyfsat nära till Bergsåker som kommer att köra V86 var tredje onsdag. Jag tror också att jag har bättre möjlighetet att få köra lopp och utvecklas som kusk i Umeå, jämfört med vad jag har i den strikta catchdriverkultur som råder här.

”Sjukt spännande”
Marcus Savin kommer att börja med 25 boxar på travbanan i Umeå och han får med sig flertalet av de hästar han har i stallet i dag.
– Jag har varit uppe och tittat på träningsanläggningen intill banan och där saknas ingenting. Jag informerade mina hästägare i förra veckan och jag har med mig åtta av tolv, en har tackat nej och tre funderar. Det känns som ett bra betyg och det gläder mig. Jag ser också fram emot att träffa nya kunder. Det ska bli sjukt spännande det här!

Nu åker jänkarvagnen på
Sjukt spännande kan det bli för den blivande Umåkertränaren redan på lördag. Då har han två hästar till start i V75 på Åby strax utanför Göteborg. För spelarna är det tidig julafton med jackpotmiljoner i potten. Lyckas man bli ensam om sju rätt blir man hisnande 45 miljoner kronor rikare.
Saxo Holmsminde (V75-5) är den av mina som jag tror har bäst chans. Galoppen senast kan vi kalla ett olycksfall i arbetet. Han klev upp i vagnen framför när de dämpade tempot samtidigt som jag skulle byta spår. Det var surt för han kändes som sagt jättefin, säger Savin och fortsätter:
– Den här gången ska han gå med jänkarvagn för andra gången i karriären. Förra gången var på Jägersro i somras och då avslutade han väldigt fort. Han är faktiskt den enda häst som jag har känt att jänkarvagnen har gett sådan effekt på.
Vad betyder det för segerchansen?
– På Åby måste man alltid lämna en reservation med tanke på snikspåren, en häst kan göra en kanoninsats och bli femma, men häst mot häst ska han helt klart räknas. Han kommer med full form och jag tror att han dyker upp på målfotot.
Marcus Savins andra V75-häst på lördag, Baretta Boko (V75-7), har vunnit sju av 16 lopp i Savins regi. Men den här gången tror hans tränare att det blir svårt att vinna.
– Han trivs helt klart med vårt upplägg men han är ny i bronsdivisionen och jag tror inte att han har hårdheten som krävs för att vinna där. Samtidigt måste han ju skaffa sig den hårdheten någonstans och han är en så pass ärlig och trevlig löphäst att de inte kommer att springa ifrån honom.

Ola Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V86: Formstark över tre kilometer
Nästa artikelInför V75: Behandla Marre med försiktighet