Inför V75 (jackpot): Hamre sitter på jackpotmiljonerna – och kuskchampionatet

57

Inför V75 (jackpot): Hamre sitter på jackpotmiljonerna – och kuskchampionatet

På lördag avgörs V75® i Oslo.
Det ligger jackpotmiljoner i potten och norske topptränaren Frode Hamre laddar med flera formstarka hästar.
Inte minst för att säkra kuskchampionatet på Bjerke för första gången i karriären.
– Jag har fyra segrar tillgodo så nu måste vi ha fokus, säger han.

Jackpotmiljoner och gemensam omgång med Norge borgar för en riktigt fet sjurättspott på V75. Enligt ATG:s prognos kan en eventuell ensam vinnare med sju rätt håva in 30 miljoner kronor. En nyckelperson i miljonjakten är stortränaren Frode Hamre som alltså är på god väg att ta hem sitt första kuskchampionatet på Bjerke.
– Bjerke är ju landets huvudbana, det är som Solvalla i Sverige, och skulle jag bli kuskchampion där skulle det vara något av det största jag har upplevt, säger han i podden V75® – lördag hela veckan.
Tränaren, med Jarlsberg som hemmabana, tävlar ofta utanför Norges gränser men att det nu körs en ”svensk” V75-omgång på Bjerke tycker han ändå är något extra.
– Det är speciellt. För det första får man en enorm omsättning och sedan kommer det nya hästar och svenska kuskar som gör att det blir väldigt intressant. Det är väldigt viktigt för oss med en sådan här omgång.

Kan utmana Månlykke A.M.
Frode Hamre laddar med flera spännande hästar inom ramen för V75 och redan i den första avdelningen, anrika kallblodsloppet Jacob Meyers Pokallöp, hoppas han kunna stå i vägen för svenske fixstjärnan Månlykke A.M.
– Det är inte omöjligt…
– Troll Solen (V75-1) är i knallform. Han vann enkelt senast på Jarlsberg efter att ha kört sig till ledningen efter 500 meter. Han är bättre med volt än med auto och spår tre i volten är perfekt. Jag tror att han får ledningen tidigt och sedan får vi se hur fort det går första 500 och första 1 000.
– Jag måste diskutera lite med Magnus Teien Gundersen, som ska köra, vilken typ av sulky vi ska ha på honom. Om vi kan ha amerikansk vagn eller köra med vanlig sulky.
Stallkamraten Brenne Banker (V75-1) tillmäts inga segermöjligheter av sin tränare.
– Han är för dagen lite sämre än Troll Solen och så har han problem med spår fyra i volten. Det är 50-50 om han går iväg felfritt.

Helstängt huvudlag på Oslo GP-vinnaren
I gulddivisionen, Big Noon Pokalen, ser Frode Hamres dubble Oslo Grand Prix-vinnare Ble du Gers (V75-3) ut att bli favorit. Men hästen är svårbedömd med tanke på att han nyligen ströks ur C.L. Müllers Memorial på Jägersro.
– Vi upptäckte att han hade problem med sin hals. Det var ingen stor sak och det gick över på tre-fyra dagar. Han är på gott humör och har bra form. Att han varit struken ska vi inte lägga någon stor vikt vid för han är fräsch och fin och ska få ett jobb till, så han kommer vara klar till på lördag.
Formen torde således vara helt okej. Men hur lämpligt är det med 1 609 meter för den starke fransosen?
– Det är första gången för mig över kort distans och jag tror att det kommer gå bra. Han har blivit bättre från start, han tål att bli smackad på och jag funderar på att sätta på honom ett par skygglappar för första gången. Han har gått med norskt huvudlag så länge som vi har haft honom. Och så kan han kanske gå barfota runt om.
Frode Hamre rankar Ble du Gers som sin bästa chans i omgången men utesluter inte att han själv kan utmana om segern med nyförvärvet Stoletheshow (V75-3).
– Jag har sett i stort sett alla hans lopp och han är en topphäst som har varit med på det mesta och imponerat. Han hade kanske lite dunkel form när han kom men han är på gott humör och tränar fint. Jag har ingenting negativt att säga om honom och han är väl förberedd. Han ska få ett banjobb till och jag har varit inne på Jarlsberg med honom och kört 1.17. Man känner att det är en häst som har tävlat i den övre eliten. Han kommer vara redo för lördagens uppgift. Han är så pass bra och i och med att det är sprint tror jag att han kan slå Ble du Gers. Det kan bli barfota runt om.

Svårt för stona
Frode Hamre tror att stoderbyfinalisten Riva Q. (V75-4) och hennes stallkompisen Jolene B.R. (V75-4) får svårt att blanda sig i segerstriden i Axel Jensens Minneslöp för ston.
– Riva Q. vann senast bronsdivisionen på Jarlsberg utan att ha sin bästa dag. Men hon har varit väldigt bra i min regi. När hon vann derbykval slog hon Global Bred To Win, så hon är väldigt bra. Det enda är att jag är lite osäker på hennes form för jag hade toppform på henne runt derbyt för fem-sex veckor sedan och jag tror inte att hon har den formen nu. Därför tog jag inte med henne på mitt systemförslag i Trav og Galopp-Nytt. Jolene B.R. (V75-4) kom inte heller med där. Jag tog Global Bred To Win som första häst, sedan Hilarious Am, Himalaya Sisu och Global Brilliance.

Starten avgörande
I Axel Jensens Minneslöp för fyraåringar menar Frode Hamre att mycket hänger på hur det går i starten.
– Synergy (V75-6) hamnade bakom en trött häst senast på Solvalla men avslutade väldigt bra som femma. Sprint är hans distans och han är väldigt rask iväg. Men jag har fått information om att nummer ett (Coventry Hall) är pilsnabb och att vi inte tar en längd på den, och då blir det mer chansartat. Från tät hade det varit en bra segerchans men det blir tydligen svårt att komma dit. Allt kan hända naturligtvis och vi kommer självfallet köra vad vi kan från start, eftersom min chans att vinna är att komma före hästen invändigt.

”Här blir det tuff körning”
I V75-avslutningen hoppas Frode Hamre att våldsam startrusning kan bädda för hans skrällbud Hulken Sisu (V75-7) från spår tolv bakom bilen.
– Jag tänkte att det kan bli svårt för honom när jag såg spåret men jag har analyserat loppet lite och här blir det tuff körning. Ett, två, tre, fyra – det är jättesnabba hästar och de kommer att köra om positioner. Och det är det som vill till för att Hulken Sisu ska kunna räcka fram. Jag har hellre spår tolv än spår sex, sju, åtta. Att han inte vann senast var kanske lite mitt eget fel. Jag gjorde ett taktiskt felval 300 kvar. Annars kanske jag hade vunnit, men det är historia.
– Brage Hindö (V75-7) är ute i ett för tufft sammanhang nu. Även om han har toppform är det för tufft motstånd som jag värderar det.
Så vilka hästar väljer då Froder Hamre att lyfta ut som sina hetaste segerbud på lördag?
– Ble du Gers är en sådan som tål att gå på utsidan, tuffa lopp, han är härdad. Så har han kontakt med ledaren 400 kvar kan han vinna. Och så är det Troll Solen, även om det blir svårt att slå Månlykke A.M.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.