Inför V75: Nu hänger det bara på vädret

148

Inför V75: Nu hänger det bara på vädret

Formen är på topp.
Nu hänger det bara på vädret.
– Blir det fel underlag på lördag så får vi knappast med oss några pengar hem. Men blir det rätt så tror jag att alla hästarna kommer att prestera riktigt bra, säger Fredrik Persson inför lördagens V75®.

Snö och kyla har dragit in över stora delar av landet.
I travets värld innebär det att tränarna får skruva brodd i skorna för att hästarna ska komma runt banorna.
Men en som inte gillar för mycket brodd är Fredrik Persson.
– Mina hästar tävlar aldrig med brodd runt om. Skulle det krävas på Solvalla så är det en väldigt stor nackdel, slår Kalmartränaren fast.
Men i nästa andetag spår han att det inte ska bli ett problem.
– Det värsta är när det kommer mycket snö och blir moddigt eller riktigt halt. Men i och med att prognosen säger uppehåll så litar jag på att banarbetarna på Solvalla får till det. Är det bara kallt så går det att salta banan så att man inte behöver brodd fram.
Just brodd i framskorna är nämligen det som oroar.
– Det vill jag verkligen slippa. Brodd bak oroar mig inte, hästarna är vana att gå med lite grepp och skulle klara det. Men ingen av mina hästar har tävlat med brodd fram och på ett sådant underlag är vi nog chanslösa på lördag.

Vässade formen på Kalmartravet
Snön som letat sig ner till Perssons gård Fågelmara på gränsen mellan Blekinge och Småland har påverkat hur man tränar.
– De tyngre banorna är det ingen fara med. Vi kan fortfarande rida i sanden. Men banan vi kör lite fortare på är inte i bästa skick, därför fick jag åka in till Kalmartravet och köra det sista jobbet i veckan.
Var det för att vässa formen lite extra till lördag?
– Ja, och det var väldigt länge sedan jag fick åka in till banan för att göra det. Men hästarna var verkligen fina. Jag fick precis det besked jag ville ha och räknar med att ha fyra hästar i toppform med mig upp till Stockholm.
Hur fort körde du?
– Bara i 1.23-1.24-fart, men tillräckligt för att känna om spänsten sitter där, och det gjorde den.
Var det någon häst som glänste lite extra?
– Det ska vara Ultra Bright i så fall, hon var verkligen löpsugen. Det är också henne jag tror mest på, säger Fredrik Persson och utvecklar:
– Vi har haft funderingar på att betäcka henne till våren, men hon får tävla på så länge som hon tycker det är roligt och det verkar hon verkligen göra nu. Hon brukar dessutom gå extra bra efter lita vila så jag tror att hon kommer att prestera riktigt bra på lördag, förutsatt att underlaget passar.
Är det ledningen som gäller den här gången?
– Det vore intressant, hon har inte sprungit där sedan hon vann i Köpenhamn i somras och jag tror säkert att hon skulle gilla det. Men Erik (Adielsson) får avgöra hur mycket han vill ladda från start.
Kan man byta huvudlag för att försöka få henne ännu snabbare?
– Vi har provat att ändra några gånger. Bland annat hade vi norskt huvudlag på henne i Sto-SM, men då blev hon bara irriterad på snöret. Hästen går bäst med öppet huvudlag och vi fortsätter med det.
Har hon kvar sin startsnabbhet?
– Det har hon. Får hon bara rätt signaler av kusken så kan hon kliva iväg riktigt snabbt.
Hur ser du på segerchansen?
– Jag tror på henne. Stoeliten är lite enklare den här årstiden och hon har alltid varit en bra vinterhäst själv. Förhoppningen är att kunna köra med samma balans som på sistone, det innebär lite grepp i bakskorna. Skulle det krävas mer fäste bak så klarar hon det, men brodd fram vore lika illa för henne som mina övriga hästar. Men som sagt, det brukar inte behövas på Solvalla och jag räknar med att banarbetarna får till det och då är jag optimist, säger Fredrik Persson.

Det här berättar Fredrik Persson om sina övriga hästar:
– 11 Arvid S.H. (V75-3) är en häst som jag alltid trott jättemycket på och jag trodde att han skulle vinna på V75 förra året. Han fick inte riktigt till det, men har gjort flera bra lopp utan att räcka hela vägen. Det känns som att han håller riktig toppform för dagen, så harmonisk som han är just nu har jag aldrig känt honom förut. Förhoppningen är att han ska vara ytterligare ett litet snäpp bättre än senast och skulle det bli hård körning i täten blir jag inte jätteöverraskad om han vinner. Det är min näst bästa chans på lördag.
– 13 Hasty Helene (V75-4) har känts fin en längre tid, men haft dåliga spår och inte fått riktigt utdelning, hon är bättre än resultatraden visar. Nu fick hon återigen ett knepigt läge, men Örjan (Kihlström) är rätt person att ha i sulkyn för att lösa det. Jag tror att hon grejar en bra slant och skulle det lösa sig perfekt kan hon överraska många.
– 12 The Real Star (V75-7) gjorde ett fantastiskt lopp senast, kanske det bästa han gjort i hela karriären. Allt har varit väl efteråt och jag tror på en liknande insats. Däremot är det inte aktuellt att köra fram i dödens härifrån och han behöver mycket flyt på vägen. I första hand är jag nöjd med en bra slant.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V75: Har gått från klarhet till klarhet
Nästa artikel”Det går sakta men säkert framåt”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.