Inför V75: Professorn bjuder på fräck spik

423

profess

Litet men naggande gott.
Bättre kan knappast startfältet i Olympiatravets andra delfinal beskrivas.
Dessutom är det jackpot på V75 med chans att vinna 50 miljoner kronor.
– Jag rankar Joke Face etta, men marginalen ner till Quarcio du Chene är ytterst liten, säger Bengt-Erik ”Professorn” Larsson, tipsexpert på Jägersro där lördagens omgång avgörs.

Olympiatravet drog igång i Eskilstuna i lördags och där la Clear Sign och Jasper Lane beslag på varsin finalbiljett. Ettan och tvåan i varje delfinal går till final på Åby 21 april och på lördag ska ytterligare två platser fyllas. Trots att startlistan endast består av sex hästar håller loppet världsklass.
– De stora kanonerna har aviserat sitt deltagande och då har andra skrämts bort, säger Bengt-Erik Larsson, som efter många år som tipsexpert i TV-rutan och i tidningar har blivit ”Professorn” med hela trav-Sverige.

Fördel hemmahoppet
Kanonerna som Professorn pratar om är i första hand Lutfi Kolgjinis hemmahopp Joke Face och vinterns gigant i Sverige, Björn Goops hårding Quarcio du Chene.
– Jag går på Joke Face och Quarcio du Chene på mitt system. Quarcio har verkligen utvecklats mentalt och varit fantastisk vid vinsterna. Men jag tippar faktiskt Joke Face etta. Det är kanske lite hemmabetonat men jag har följt honom på så nära håll och nu när han har ett lopp i kroppen rankar jag honom först med liten marginal.
Hur tror du att loppet blir kört?
– Om Örjan Kihlström vill kan han nog behålla ledningen med Iceland, men jag tror att Kolgjini kommer före Goop från start och får överta ledningen. Sedan får Iceland smyga med i rygg på Joke Face och Quarcio får göra grovjobbet utvändigt.
Bakom de två stora lurar flera utmanare. Loppet håller toppklass rakt igenom och en uppgörelse långt utöver det vanliga är att vänta.
– Jag ser verkligen fram emot loppet. Vad kan Wishing Stone exempelvis? Hur är formen på Iceland? Man kanske inte ska stirra sig blind på två hästar för det kan finnas en tredje och en fjärde också. Men jag nöjer mig ändå med två hästar på systemet.

Fräck spik i V75-4
Bengt-Erik Larsson följer allt trav i Sverige minutiöst men när hemmabanan arrangerar V75 grottar han ner sig lite extra i startlistorna. Speciellt när det är sportslig toppklass och jackpotmiljoner i sjurättspotten.
– Det klart att det är lite extra och att man blir lite mer inspirerad att jobba med det, helt klart. Att det är över 30 hemmahästar med gör ju också att jag kanske har lite mer ”inside” än många andra.
Är det någon särskild hemmahäst som du kan tipsa om?
– Ja, jag har en fräck spik i fjärde V75-avdelningen. Pling Plong galopperade visserligen senast men det tror jag var ett olycksfall i arbetet. Gången innan det vann han på en medioker tid men han avslutade i överljusfart sista 300 meterna. Nu är det voltstart och han har spår sex. Därifrån ska han kunna öppna bra och ta hand om ledningen, säger Larsson, som rankar ytterligare en häst ur hemmalaget etta.
– Jag tror mycket på Michael Lönborgs Orfeus Brodde (V75-1). Han var jättebra senast när han tog en delad seger från positionen utvändigt om ledaren. Lönborg nämner honom varje gång vi pratar, han håller hästen jättehögt.

Svanstedt gånger tre
Åke Svanstedts Wishing Stone får stå tillbaka lite i tipsen men Professorn tror överlag mycket på Skaratränarens hästar.
– Svanstedt varnar jag kraftigt för. Nu börjar hans hästar återigen visa vad de visade i fjol och jag har tre tipsettor från team Svanstedt.
Braås Palema (V75-2) hamnade utvändigt utan rygg på Mantorp senast men trots att hon fick gå där i hårt tempo gick hon ifrån och vann till slut på ett riktigt bra sätt. Hon kan vara lite hetsig men 1 640 meter passar henne bra och normalt ska hon klara andraspåret. Gör hon det och visar samma fart som i förra loppet har hon bra chans.
– Sedan har vi Hyacint i lärlingsloppet (V75-5). Hon hade en jäkla otur på Axevalla näst senast när hon plötsligt galopperade efter att ha avgjort mot bra hästar. Jag klockade henne då och hon hade hamnat på 1.12,5 sista varvet bara hon hade tagit några travsteg till över mål. Det är starka papper och senast vann hon lätt från ledningen. Hon har visat att hon verkligen håller V75-standard och Frank Nilsson som kör är bra.
– I sjätte avdelningen går jag lite mer på känsla och tippar Glenn Palema. Han tog ledningen lätt senast på Åby och såg jättefin ut. Det var bara sista biten som han visade ringrost. Den där sista lilla pusten saknades och han behövde den genomköraren efter uppehållet.

”Oddshöjande faktorer”
När man pratar med ett tipsorakel som Professorn vill man naturligtvis även att han bjuder på någon kantboll som kan få utdelningen att sticka i höjden. Det har han ingenting emot.
– Jag känner för Västerbo Musical i V75-5. Hon har en dålig rad och bara en seger på 20 starter, vilket är oddshöjande faktorer. När hon sköter sig är hon inte så tokig. Till exempel gick hon en 1.13,5-runda på bra sätt när hon var trea för fyra starter sedan. Lönborg som tränar har hästarna på gång nu och Johan Untersteiner är en kusk med dignitet. Pass upp!

Egna hästen roligaste minnet
Slutligen vill vi veta vilket som är Professorns roligaste V75-minne. Och det är inte som man kanske kan tro den största vinsten.
– Mitt roligaste V75-minne är när Looking Flashy, som jag var delägare i, vann Guldstoet från bricka tolv på Axevalla 2008. Hon var streckad på 0,4 procent på V75 och gav nästan 52 gånger pengarna på vinnarspelet. Jag har varit med på en del större vinster i större bolagsspel men mitt roligaste minne är ändå när egna hästen skrällde.
På lördag finns alla möjligheter att skaffa sig ett V75-minne för livet, för såväl Professorn som alla andra. Det gäller bara att strecka rätt i jakten på de 50 miljonerna.

Professorns V75-förslag:
V75-1:
2, 3, 8.
V75-2: 2, 10, 13.
V75-3: 4, 5
V75-4: 6 Pling Plong.
V75-5: 1, 3, 5, 9.
V75-6: 2, 6, 7.
V75-7: 3, 6, 8.
648 rader/324 kronor

Ola Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.