Inför V75: Wäjersten jagar guld och silver

94

inför v75® wäjersten jagar guld och silver

Från nykomling till eliten på fem år.
Daniel Wäjersten har gjort kometkarriär som tränare.
På lördag jagar han nya triumfer på V75.
– Det är väl Badman och Immanuel som känns hetast, säger 32-åringen som vunnit var fjärde lopp genom karriären.

Debutåret 2018 körde han in en dryg miljon kronor.
Ett bra, men inte spektakulärt resultat för en ambitiös nybakad proffstränare.
Det som stack ut var segerprocenten, då var fjärde start slutade i vinnarcirkeln.
Det var ingen slump, Wäjersten har sedan dess legat runt 25 i segerprocent varje år.
Däremot har han haft en närmast exponentiell utveckling när det gäller antalet segrar och framförallt inkörda pengar.
En miljon blev tre miljoner 2019, sex miljoner året efter och elva miljoner i fjol.
I lördags passerade stall Wäjersten 19 miljoner kronor intränat under 2022.
En utveckling som för tillfället placerar honom på plats fyra i landet.
Tittar man på segrar i STL (Svenska Travligan) som utgör grunden för V75 så ligger han trea, fortfarande en bit bakom ledaren Daniel Redén, men hack i häl på Timo Nurmos.
En smått osannolikt snabb vandring till toppen.
– Det är klart att det känns väldigt bra. Inför det här året fick en väldig nivåhöjning, vi fick in många väldigt fina hästar som var ”färdiga”. Det vill till att det blir resultat också och jag tycker att vi har lyckats ganska så bra. Sedan har vi haft en väldigt bra bredd också med många andra hästar som tjänat fina pengar och bidragit. Så finns det toppar som Great Skills, berättar Wäjersten för podden ”V75 Lördag hela veckan” och utvecklar:
– Man har alltid drömt om att driva sådan här verksamhet. Innerst inne har man tänkt att det ska bli svårt, så det är klart att det känns väldigt bra. Det är mycket arbete runt omkring från många människor, men som det känns nu är det bara inspirerande i alla fall.
– Man har lärt sig att det är upp och ner i det här. När man var lärling och det var Bergsåker på fredag kväll och man körde dåligt så var hela helgen förstörd. Nu kan det gå lite åt skogen och man blickar framåt istället.

”Känns allmänt positivt”
Närmast blickar Wäjersten framåt mot lördagen där han startar tre hästar inom V75 på Rommetravet i Dalarna, en bana där han bara gjort 45 starter genom karriären och haft stolpe ut på med 3 segrar och 9 andrapris, men ändå tycks hysa goda känslor kring.
– Jag tycker att de har väldigt bra bana där. Jag gillar Romme.
Först ut är 7 Trumpie (V75-1) som kommer från två raka segrar. Framförallt den senare var imponerande då han tassade med bakom ledande stallkamraten tillika favoriten Mellby Ironman med Wäjersten själv i sulkyn och växlade ner denne lekande lätt.
– Jag var medveten om vem jag hade i rygg och tänkte in på upploppet att han kommer nog att bjuda upp till strid lite grann. Men det tog bara några steg så var han förbi, på en riktigt bra tid också. Det känns allmänt positivt med honom för dagen, säger Wäjersten och förklarar hur han fått femåringen att tända till.
– Vi har dragit ner lite på träningen på honom. Han tränade på i våras, med lite rationell träning, så höjde vi dosen så att han fick träna lite hårdare. Jag tycker faktiskt att han blev lite sämre av det. Då backade vi lite grann och körde den här lite lugnare träningen jämfört med vad vi gör med en normal häst, och då kändes det som att han hittade tillbaka lite grann.
Rapporterna inför lördagen är fortsatt starka, men utgångsläget långt ute på vingen verkar sätta ner förväntningarna.
– Han kommer säkert att vara lika bra som han var förra gången, men nu fick han ett byngligt läge. Ska man ta sig till en bra position så kommer det att kosta mycket och ska man backa så hamnar man oftast väldigt långt bak. Det var lite synd på läget där.

Sista starten för i år
En häst som kommer från en motsatt prestation är härdade gulddivisionaren 6 Global Badman (V75-3) som galopperade till synes omotiverat i ledningen som favorit på V75 på Solänget 15 oktober.
– Han kotade över med höger bak och galopperade, men det kändes mer som att han inte hade rätta fokuset och att det var därför som han snubblade. Man kan hitta massor av olika teorier hit och dit. Vi har ingen bra förklaring kring vad som hände mer än att hästen kändes bra i tisdagsjobbet och fredagsjobbet. Vi har haft en plan att hästen ska göra sitt sista för loppet här på Romme och vi fortsätter med den. Han känns precis som vanligt, säger Wäjersten som denna gång ändrar i balansen och kör sin häst med skor på bakhovarna.
– Att han går med bakskor nu har väl att göra med att han har gått väldigt mycket med den balansen och man vill inte maxa honom varje gång. Det är inte så jätteviktigt för mig det där. Jag hade inte startat hästen om jag inte trodde att han skulle göra en bra prestation.
Kommer han att ligga på samma nivå som han gjorde innan den där fadäsen senast?
– Jag hoppas och tror det.

”Duga bra i silverdivisionen”
Den kanske mest spännande hästen är 2 Immanuel K. (V75-7). En fyraåring som härdats i årgångsloppen och nu ska prova lyckan i näst högsta klassen. Detta från ett betydligt bättre utgångsläge än vanligt, då hästen startat från spår 6 eller högre bakom bilen i sex start i rad.
– Han är jättebra, han har nog tjänat 850 000 kronor från spår 8. Man ska inte gnälla på startspår, men han har haft en osannolik otur. Han har haft spår 8 varenda gång känns det som så det var ju skönt nu med ett bra läge, säger Wäjersten som andas optimism.
– Han känns jättefin för dagen. Han hade lite dåliga blodvärden i våras och behövde tid att återhämta sig, men nu har han kommit igång jättebra och känns kanonfin. Han är van tuffa motståndare.
– Jag tror att det är en häst som kommer att duga bra i silverdivisionen, så kan man sammanfatta det.
Vilken häst har du bäst feeling för?
– Trumpie från det där spåret blir väl svårt att blanda sig i segerstriden så det är väl Badman och Immanuel som känns hetast. Utan att ha studerat loppen alltför mycket. Man är alltid optimistisk så här i början av veckan, så börjar man vackla på torsdag-fredag, säger landets 2020-talets tränarkomet.

Föregående artikelV86 Tips från Spelguiden/Tipsaren + Intervju med Timo Nurmos
Nästa artikelGoop kör Calgary Games i kval – och i Paris?

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.