Inför V86: ”Han börjar kännas sådär riktigt fin i form igen”

123

Inför V86: "Han börjar kännas sådär riktigt fin i form igen"

Utan skor runt om för första gången gav enorm effekt för B.G.Pastor Jonte i maj och han imponerade stort vid seger på Färjestad.
Därefter lyste dock segrarna med sin frånvaro – fram till i den senaste starten i Eskilstuna. På onsdag blir hästen hårt betrodd på V86®.
– Han börjar kännas sådär riktigt fin i form igen som han gjorde i våras, berättar hästens tränare Jonathan Gustavsson.

23-årige Jonathan Gustavsson satsar stenhårt på travet och har efter några år hos olika proffstränare sedan några år flyttat tillbaka till hemmabanan Romme där han har sin egen rörelse. Det finns tio hästar på listan, men de är betydligt fler fyrbenta än så i stallet.
– Vi har nog 19 hästar i stallet för dagen. Det är en del importer från Norge som inte har hunnits registreras hos förbundet ännu och lite annat så vi har att göra hemmavid, berättar tränaren.
Trots B.G.Pastor Jontes väldigt imponerande prestation i maj är Rommetränaren inte alls nöjd med fjolåret.
– 2020 började bra och höjdpunkten var kanske Jontes seger på Färjestad, men under sommaren fick vi in något i stallet som gjorde att vi fick pausa vilket gick ut över årsresultatet.
– Vi kom upp i 361.100 kronor inkört och har väl tidigare år legat en bit över halvmiljonen så det är bara att glömma fjolåret och blicka framåt, konstaterar Jonathan.

Formen tillbaka
På onsdag är det dags för B.G.Pastor Jonte att komma ut igen efter att han dubblade karriärens segerskörd senast i Eskilstuna och han gör det i V86-5 som avgörs på Åby.
– Det var hästens första seger med skor runt om i karriären. Han är betydligt bättre barfota runt om, men visade att han duger även med dojor på. Framförallt börjar han kännas sådär fin i form igen som han gjorde i våras innan sjukdomarna kom.
– Hästen kändes helt okej i jobben när vi satte igång och startade igen, men den där gnistrande formen saknades. Jag vet inte riktigt vad galopperna i de två första starterna efter frånvaron berodde på, men jag fick i alla fall runt honom felfritt när jag körde själv hemma på Romme näst senast. Han kändes dock inte mer än okej heller den gången.
– Inför starten i Eskilstuna senast så kände jag dock en förbättring i jobben och det visade sig ju också i loppet. Han har dessutom känts fortsatt rapp även därefter varför jag tror att formen är på samma nivå som vid segern på Färjestad inför onsdag, funderar Gustavsson.

”Robert är en mästare”
Segern senast kom från ledarryggen i ett breddlopp med Marcus Lilius – på onsdag är det tuffare motstånd samtidigt som Robert Bergh får chansen i sulkyn.
– Motståndet senast var givetvis betydligt billigare än på onsdag och jag hade gärna haft ytterligare något lopp i tuff konkurrens i kroppen inför detta för att vara riktigt optimistisk. Det är inte det att han inte visat att han duger i denna typ av gäng, men han har inte gjort det i närtid och det kan behövas uppdateras lite hårdhet.
– Att det blev Robert Bergh i sulkyn för första gången på onsdag var en chansning från mig. Jag har jobbat en del åt honom tidigare och min lillasyster Hannah jobbar åt honom just nu. När jag såg att han inte hade någon i loppet satte jag upp honom och det ska bli kul att låta honom testa Jonte.
– Robert är ju dessutom en mästare på att känna på hästar och kanske kan han komma med någon värdefull åsikt efter loppet oavsett resultat, säger Jonathan.

Rejäl balanslättning
Barfota runt om är alltså den klart bästa balansen för B.G.Pastor Jonte, men det går av naturliga skäl inte under barfotaförbudet. Gustavsson har ändå en tanke kring hur han ska få lite extra fart på femåringen.
– Jag kommer justera en del i balansen. Det blir definitivt lättning från järn- till aluminiumskor fram och jag har även funderingar på att byta ut broddskorna bak mot ett par aluminum. Brodd är inte alls hans grej med tanke på att han får ett helt annat klipp i steget barfota och jag hoppas att lättningen ska ge en kick, konstaterar Jonathan.
Målsättningen inför 2021 är också spikad för den unge tränaren.
– Jag hoppas att vi ska kunna vara med på V75® med Jonte, men även B.G.Arne har kapacitet för att hävda sig i de sammanhangen. Han har haft problem med en böjsena, men den ser riktigt bra ut för dagen och den hästen är av lördagskaliber.
– Sedan kan man ju hoppas på att någon ytterligare kan överraska, men det är i alla fall skönt att inte all tyngd ligger på Jontes axlar, avslutar Jonathan Gustavsson.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.