Inför V86: Segervan Elinstallatör

221

imagesegervan

Niklas Norlin tränar två travhästar på hobbynivå. Nu spänner han bågen och tar resan till Stockholm för att starta båda hästarna inom ramen för V86. – Jag fick gåshud när jag körde intervaller med Claude du Nord i lördags, han kändes bättre än någonsin, säger elinstallatören från Eskilstuna.

Niklas Norlin jobbar till vardags som egen företagare inom elbranschen. Att travsporten för drygt tio år sedan blev en del av hans liv berodde på en ren slump, eller rättare sagt en bruten arm. – Jag blev sjukskriven ett bra tag och uttråkad av att ligga hemma och tycka synd om mig själv. Då började jag gå till min frus morfars stall och kolla in hans verksamhet. Efter en tids rännande i stallet så var man fast i ”skiten”, det är fascinerande, berättar Norlin som strax efteråt plockade ut egen amatörlicens och har haft hästar i träning sedan dess. Ett tidigt beslut blev att besöka några av de absolut största tränarna för inspiration till sin träning, däribland idolen Stig H Johansson. – Jag fick äran att besöka Stig H under en dag, och den dagen var fullproppad med intryck. Nog för att man kanske inte fick någon djupare koll vad gäller träningsupplägg på en dag, men brett sett så fick man en aning i alla fall och det har jag tagit med mig. Likaså har jag fått en hel del hjälp av Mats L Andersson, som är en god vän. Han lägger verkligen ner hela sin själ i det här och det är även han som hjälper till då jag inte riktigt har tid med hästarna.

Tur en viktig faktor Under de senaste fyra åren har amatören med sitt lilla material sett sina hästar segerdefilera tolv gånger på 49 starter vilket ger en synnerligen imponerande segerprocent. – Jag har haft extrem tur. Jag vet andra amatörtränare som har slitit i tio-tjugo år och som aldrig har fått den där efterlängtade segern. Personligen kan jag inte påstå att jag gör någonting speciellt, utan jag har fått lyckan att träna fina hästar med bra härstamningar. – Vad jag däremot värdesätter är en sund hästhållning, där jag ser och vet att hästarna mår bra, och där de får känna sig speciella. Jag vill inte att hästarna ska bli en del av ett system och bara en i mängden. Det kan vara en del av förklaringen till varför det har gått så bra, förutom turen då, säger Niklas Norlin och skrattar.

Hela stallet till start På onsdag reser amatörtränaren till Solvalla med båda sina hästar, men oroar sig över att de inte startat på en dryg månad. – Jag skulle tro att det fattas lite grann i båda för att de ska kunna hota om segern, men vi ska göra ett allvarligt försök säger Niklas Norlin och berättar: – 1 Staro Ewing (V86-3) är en välstammad herre som har fått ett bra läge och är relativt startsnabb, men jag ser gärna att Tony kör i rygg den här gången just för att han har haft en paus efter senaste starten. Hästen tävlade på flitigt under hösten och gjorde det jättebra. Han skulle precis lika gärna ha ståtat med fem raka segrar inför förra loppet, men blev målfotoslagen två gånger. Det här är en häst som måste ha fäste i banan, men som samtidigt är sämre då han måste springa med skor. Han känns jättefin i träningen, bland annat gick han gick ett provlopp förra tisdagen. Jag vill ligga lite lågt med tanke på att han har varit ifrån, men hästen har så fin löpskalle att jag inte blir förvånad om han slutar i den främre träffen. – 12 Claude du Nord (V86-6) har jag tagit hem till mig efter att han varit hos Mats L Andersson i nästan ett år. Han opererades i sina knän förra våren och nu när han har tränats upp så märker man att det verkligen har gjort honom gott. Hästen ser bättre ut än någonsin och faktum är att jag fick gåshud när jag körde honom i de sista intervallerna i lördags. Det känns som att han är på väg tillbaka och då kommer vi att få mycket roligt med honom i vinter. Nu är han lite hårt anmäld till det här loppet och från tillägg har jag svårt att se att han ska runda alla, men förhoppningsvis kan han ta en fin slant i alla fall, säger Niklas Norlin och summerar: – Även om de inte vinner den här gången så tror jag att båda hästarna blir att räkna med i framtida starter.

Dennis Engelbo

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelTystlåten och hemlighetsfull
Nästa artikelTack Du som uppfann Almenackan och Tiden/Klockan…eller förresten…

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.