Inför V86: Solvalla tur och retur

201

turoretur

Han är etablerad i toppskiktet bland landets kuskar.
I år blir det rekordsiffror med över åtta miljoner inkört.
Men på Solvalla är han inte populär.
– Jag tror inte att jag blir en sämre kusk för att jag åker några mil österut, säger Magnus Jakobsson.
På onsdagen gästar Magnus Jakobsson Solvallas V86-tävlingar med Global Kitten – stallets stjärna som för en dryg månad sedan gav Jakobsson karriärens största seger i Sto-SM på Åby.
Starten sker i V86-1.
När loppet är över vänder han hem till Värmland.
Någon ytterligare styrning blir det nämligen inte för kusken som stadigt vunnit över 100 lopp de senaste åren och etablerat sig bland topp 15 i den allsvenska körsvensligan.
Samma visa var det senast Jakobsson besökte V86 med Princess Wine för två veckor sedan – en häst, ingen extra styrning.
– Jag vet faktiskt inte varför det är så, men jag får aldrig några körningar när jag åker till Solvalla. Det är en väldig skillnad mot här i Västsverige, då har jag alltid fullt under tävlingsdagarna. Jag vet inte vad det beror på, men tränarna där har väl sina kuskar som de använder, säger Jakobsson och fyller lite syrligt i:
– Jag tror inte att jag blir en sämre kusk för att jag åker några mil österut.
Nåväl, det betyder att Magnus Jakobsson kan ägna all sin koncentration åt att vinna med Global Kitten. Med en dryg miljon insprunget svarar hon för en tredjedel av stallets total i år och att man ser ut att slå fjolårets rekordsiffror på knappt 3,4 miljoner.
Onsdagens lopp blir också det sista för året.
– Hon trivs inte då banorna fryser till och brukar få träna under vintern. Jag hade egentligen tänkt vila henne redan efter förra loppet, men hon stod så bra inne i det här loppet att jag inte kunde låta bli att anmäla.

Följer sargen
Ruskvädret som drog in över landet på tisdagen påverkade stall Jakobsson som fick dra ner lite på intensiteten i träningen, men inte Global Kitten som redan gått sina finslipande jobb.
– Usch, det var inte roligt att köra i dag. Men Global Kitten skulle ändå bara gå i hagen. Jag tog in henne efter lunch och det var hon jätteglad över. Sedan fick hon stå i stallet och ha en vilodag.
Vad gäller uppgiften i V86-1 så har Jakobsson taktiken klar.
– Läget är det bästa åt henne eftersom hon fungerar bäst då hon får trava på innerspår. När hon måste springa längre ut som senast börjar hon vingla och blir inte lika effektiv. Här tänker jag inte lämna sargen förrän möjligtvis på upploppet. Om vi skulle lyckas hålla ledningen så provar jag gärna där. Men det är inte realistiskt att tro att vi ska svara ut Baht Launcher och då siktar vi på att hålla den ryggen. Tyvärr har hon lite slitna hovar och måste gå med bakskor, säger Magnus Jakobsson som är långt från främmande för att få återvända västerut som obesegrad.
– Visst kan hon vinna loppet. Har vi bara luckan 200 kvar blir hon inte lätt att stå emot.

Robin Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet