Joakim Lövgren inför V75-finalerna på Solvalla

34

image-6

Alfas da Vinci är en häst under omskolning.
Över extremt långa distanser är han en av Europas bästa.
I Olympiatravets första delfinal på Solvalla på lördag fortsätter husse Joakim Lövgren att försöka forma om sin häst att klara medeldistans lika bra.

På lördag går startskottet för Olympiatravet i Sverige med det första av fyra uttagningslopp under april. V75-3 är också en final i gulddivisionen – och det är lite så Jägersrotränaren Joakim Lövgren vill se på saken också.
– Jag har inte tagit ett beslut om att starta Alfas da Vinci i Olympiatravet. Det är final i gulddivisionen men samtidigt den första uttagningen till Olympiatravet. Det kan bli bra. Nu får jag ju se om min häst har där att göra.
Alfas da Vinci har styrkan och stridsmoralen som främsta vapen.
I fjol vann fuxen exempelvis SM över lång distans. Det nya året inleddes med seger över 3 700 meter på Mantorpstravet. Helt i linje med vad som varit.
För ett par veckor sedan fortsatte Joakim Lövgren sin långsiktiga satsning med Alfas da Vinci igen och anmälde honom till gulddivisionen över 2 140 meter i Kalmar.
Efter en snubbelstart fungerade det hela vägen och styrkefenomenet avgjorde faktiskt på kortspeed.
– Vi följer planen på att han ska lära sig medeldistans och har fått bra flyt på det tycker jag. Förut var han alldeles för seg för att det överhuvudtaget skulle vara lönt. Nu tycker jag att det är på gång och att han utvecklats i de där bitarna.

Rynkar pannan över läget
På Solvalla är det medeldistans som gäller igen. Alfas da Vinci drog ett sjundespår bakom bilen. Ett närmast iskallt läge med tanke på hur det är ställt med startsnabbheten…
Joakim Lövgren rynkar pannan och säger att det var svårt redan som det var med en uppgift över medeldistans. När duon nu dessutom fick det ”näst sämsta spåret”, som han kallar det, kommer han inte att dra allt för stora växlar på om det inte funkar för hästen på lördag.
– Det är ju så nästan varje lördag att de med de sämsta spåren oftast är bortlottade. Risken finns att han hamnar för långt bak eller att loppet blir kört så att det inte passar honom. Över den här distansen måste det bli lite körning för att han ska kunna komma till sin rätt.
– Det finns fler större lopp över 2 140 meter än över 3 140 meter. Vi kommer att bevaka de långa loppen i år också men det nya är att försöka få honom att kunna konkurrera på medel också, säger Joakim Lövgren.
Hur pass formbar kan en åttaåring vara?
– Han lär bara bli bättre och bättre på medeldistans, ju mer han får öva. Speedigheten visade han i fjol i SM så den egenskapen har jag varit trygg med tycker jag. Men det ligger nog rätt långt borta att han ska ta med sig precis allt han kan och bli lika fin på 2140 meter.
Du låter inte helt trygg med att det ska kunna bli full pott i Olympiatravet på lördag mot On Track Piraten och gänget?
– Det får inte häxa i varje fall. Jag stänger inga dörrar. Jag säger inte att det här loppet ”ska han vinna” men jag åker ändå ut med inställningen att han KAN göra det. Vi ändrar till skor bak den här gången. Det har visat sig i träningen att han är betydligt mera startsnabb när han får gå med sina bakskor.
4 Springover (V75-6) vann klass I-försöket i Halmstad och har hunnit med en fjärdeplats i ett vanligt lopp efter det. En bättre chans än Alfas da Vinci?
– Nej, tycker att jag har två likvärdiga chanser. Springover fick i alla fall ett bättre spår. Senast blev han tempotorsk men formen är där tycker jag. Vi möter många fina hästar men det är ingen dunderfavorit som sticker ut i loppet. Så min häst är en av flera som startar med chans. Han har gått med skor men till den här starten får han gå barfota bak.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.