Petri Puro inför V75-finalerna 2 april

22

image-5

Petri Puros 2016 har inletts strålande med tio segrar på 31 starter och närmare miljonen inkört.
Ändå är han inte helt nöjd.
Perfektionist som Halmstadtränaren är tycker han det alltid bli bättre…

För en tid sedan blev Petri Puro av med ett par riktigt namnkunniga hästar, däribland Västerboonthenews och Ni Talar Bra Latin. Många hade grävt ner sig och tappat gnistan, men inte Puro. Även om några försvann, finns det många fina fyrbenta kvar i stallet. 38 hästar finns på träningslistan och vardagen flyter på bra.
– Som lite mindre tränare får man sällan in de där hästarna med kanonstam, men jag gör så gott jag kan med det material jag har. Min drivkraft är att alltid försöka få hästarna jag får in bättre och det tycker jag att jag lyckas ganska bra med, säger Puro.
Ganska bra är en underdrift. Hans segerprocent ligger stadigt över 20 de senaste åren och i fjol tjänade stallets hästar nästan 3,5 miljoner kronor. Någon hemlighet har däremot Petri Puro inte.
– Jag tycker det är viktigt att hästarna är i form när jag tar ut dem i lopp. Jag vet att mina hästar alltid blir mycket spelade och även om det inte ska påverka en, så gör det faktiskt det. Jag försöker se till att hästarna är bra i ordning, men man kan inte trolla heller. Det handlar om hårt arbete och viss känsla för när det är dags att starta. Känner jag att hästen inte är färdig så väljer jag hellre att inte starta, så enkelt är det.

Stallet på gång igen efter kort downperiod
En period där det tydligt märktes att stallet inte var på topp var i slutet av februari månad/början på mars. Edward Ale var bland annat en av de som underpresterade.
– Det var inget tryck i hästarna och då är det inte så mycket mer att göra än att börja om. Vi startade väldigt lite under den perioden, det brukar vara enklaste sättet för att skiten ska försvinna. Just vad gäller Edward Ale så tog den perioden väldigt hårt. Hästen tappade mycket i vikt och det blev till att bygga upp honom på nytt. Nu verkar det i alla fall bra med honom och alla andra hästarna för den delen också. Så nu är det bara att se positivt på allting igen.
Bland stallets mer intressanta hästar för framtiden finns USA-importen D.D.’s Hitman, en häst som Petri Puro talar sig riktigt varm om.
– Det är en häst som har alldeles för lite pengar på sig och det känns som att han lätt skulle utmana konkurrenter i gulddivisionen redan. Nu är han i brons och då förstår folk att han har många lämpliga lopp framför sig när han väl kommer ut. Hästen har varit hos Åke Svanstedt och Ron Burke innan han kom till mig, så han har fått träna sedan tidigare vill jag lova. Däremot har jag opererat halsen på honom, det gjordes för sex veckor sedan. Allting har gått bra och nu är det dags att börja på allvar. Jag har en bra känsla, hästen har mycket fart i sig och är stenhård.
En annan häst som är inne i träningsperiod just nu är Master Crowe, hästen som ståtar med nio segrar på livets elva inledande starter.
– Det blev nästan Frankrikematchning för honom i år. Vi startade under vintern och därför blir det en träningsperiod som sträcker sig längre in på året för honom. Det blir väl årsdebut om ett par månader och sedan hoppas jag att han ska göra sig gällande i lite större sammanhang senare i år.

Behöver lopp i kroppen
Master Crowe och D.D.’s Hitman får travpubliken vänta på. Däremot startar Edward Ale och Marta Chip under Solvallas V75-finaler under lördagen. Gulddivisionen, där Edward Ale startar, är dessutom första försöket till Olympiatravet, årets första storlopp i Sverige.
– Edward Ale känns riktigt bra nu efter allt strul. Däremot blev läget tråkigt och jag kan inte tänka mig att Peter Ingves väljer att ladda från start. Det viktigaste är att hästen känns bra och att han går med full fart över mål. Det här är verkligen inte det viktigaste loppet för honom i år.
Vilket är det viktigaste loppet måste min följdfråga bli då?
– Det finns ett lopp i Finland senare i sommar där endast finskfödda hästar får starta. Det är en miljon i förstapris… Där tror jag han duger riktigt gott…

Bra chans för Martha
Marta Chip vann i den senaste starten och det var bra gjort med tanke på allt strul innan loppet och för den delen även i…
– Till att börja med blev ju transporten ståendes en bit från Åby och det dröjde innan en ny transport kom för att köra sista biten till banan. Sedan när väl loppet gick så blev det punktering på ena sulkyhjulet… I det läget är det mesta dystert, men hästen var verkligen enastående som lyckades vinna. Att få punktering i tidigt skede av loppet gör nog en halv sekund i alla fall och det säger en del om hennes prestation.
Hur verkar det med henne efteråt?
– Jag har ingenting att klaga över och loppet i kroppen borde föra fram henne en del. Nu lättar vi dessutom henne på framhovarna och det ska nog göra gott. Jag inbillar mig att hon kan trava 1.13,5 över distansen och det ska räcka ganska långt, säger Puro lurigt.
Finns det någonting negativt kring henne?
– Inte mer än spåret i så fall. Hon kan vara lite trevande den första biten, men inte så mycket att jag vill kalla det galopprisk. Kusken får hålla i henne de inledande 15 meterna så ska det där gå alldeles utmärkt.
Det låter som att stallet kan förbättra segerstatistiken för året ytterligare?
– Jag vill inte gå ut och säga att hon bara vinner, men visst… Jag tror på bra chans, avslutar Puro.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.