”Kan inte säga nej, då kan man sluta”

33

Förra onsdagen tog han flyget från Umeå till Göteborg och gjorde succé.

Nu jagar 71-årige Jan Norberg nya segrar på V86.

– Det Robert Bergh gör mot mig är fantastiskt, säger Jan Norberg till Trav365.

Förra veckan var proffstränaren Robert Bergh på semester.

När V86-tävlingarna avgjordes på Solvalla i Stockholm och på Berghs hemmabana Åby i Mölndal utanför Göteborg så skickade han ett sms till 71-årige Jan Norberg i Umeå.

– Kom ner och kör mina hästar.

Sagt och gjort, ”Janne” klev på flyget mot Göteborg och det slutade i succé med två segrar på fem uppsittningar, varav en inom V86-spelet.

För Trav365 hyllar nu Jan Norberg Robert Bergh, ombyggnationen på Åby, och berättar också om segerchansen med Robert Berghs Nahar på V86.

”Sätt dig in i min situation”

– Säger jag nej till något sådant kan man säga nej till allting, då kan man lika gärna sluta, säger Jan Norberg till Trav365 på frågan om han någon gång tvekade på att flyga ner till Göteborg i förra veckan och fortsätter:

– Det fanns aldrig någon tvekan, nej, nej.

Jan Norberg hade inte besökt Åby på flera år, och tog också sina första segrar på banan.

– Det var helvetes många år sedan senast jag var på Åby, det måste varit fruktansvärt många år sedan. Det var faktiskt jävligt roligt att se ombyggnationen och allting där.

Det hade hänt en del sedan du var där senast?

– Haha, ojojoj, det kan man säga. Jag tyckte det var fantastiskt proffsigt allting, det var verkligen byggt för travet i dag. Jag vet inte om så många 71-åringar får vara med om sådana äventyr som jag var med om förra onsdagen.

Det låter inte direkt som att du ångrar resan?

– Nej, nej, inte ett dugg. Det är som jag säger, det är så fantastiskt stort av Robert Bergh. Sätt dig in i min situation, det finns hur många bra kuskar som helst på Åby, och sedan skickar han ett sms till en 71-årig gubbe i Umeå, det är fantastiskt.

”Vem gör så som Bergh gör?”

Det låter som du är tacksam jämtemot Bergh?

– Något så fruktansvärt tacksam, Bergh är en kompis, och en människa utan dess nåde. Ärligt talat nu, vem gör så som Robert gör mot mig? Det är helt fantastiskt, säger Jan Norberg och fortsätter:

– Han hade kunnat ta vilken kusk som helst på Åby, sedan skickar han sms till mig, en 71-årig gubbe, och gubben nappar på betet också. Jag tycker det är fantastiskt och det finns bara en Robert Bergh. Vad omvärlden tycker om det här skiter jag i, men för mig är det helt fantastiskt.

Många lyfter ofta fram att du passar väldigt bra just på Berghs hästar?

– Jag vet inte om jag passar bra just på hans hästar, jag försöker alltid göra mitt jobb, men Robert har fantastiskt fina hästar och det är bara att konstatera. Det är bara att försöka göra jobbet så bra som möjligt.

Du är själv inne på det flera gånger, du har hunnit bli 71 år Jan, hur känner du dig?

– Som 31.

Är det så?

– Ja, faktiskt. Jag skulle aldrig ge mig ut och köra om jag känner att det här duger du inte till för gubbe. Men, så länge jag känner att jag klarar av det vill jag vara med i matchen, sen att Bergh gör så här mot mig, det är ju plus så det finns ju inte. Jag vet inte om det finns någon annan tränare som skulle göra så här, det tror jag inte i varje fall.

”Ingen du bråkar och jävlas med”

Du kan ta en ny V86-seger på onsdag åt Robert Bergh, med den forne Elitloppsvinnaren 5 Nahar (V86-7)?

– För det första är det väldigt inspirerande att få köra en sådan häst, jag har kört honom ett par gånger tidigare och det känns jättebra.

Vad tror du om loppet?

– Nahar är en häst som tål att gå, men jag vet hur han är, det är ingen du bråkar och jävlas med, det är mycket på hans nivå hur han är för dagen. Har han en bra dag då tror jag de andra får det jobbigt, men han är tolv år och som sagt, det är ingen du bråkar och härjar med, säger Jan Norberg och fortsätter:

– Nahar vill ha det på sitt sätt, och kan han och jag vara överens så. Jag har min plan klar, sedan är det bara att hoppas att han är med på samma plan, det vet man aldrig med honom.

Har du pratat något med Bergh?

– Nej, nej, vi pratar aldrig med varandra inför loppen, säger Jan Norberg.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelSportchefen: ”Jag kommer att ringa”
Nästa artikelMarkus Pihlström inför V86