”Kan inte vänta in upploppet…”

24

Hur pekar formkurvorna i den andra deltävlingen till Olympiatravet?

Åbytränaren Admir Zukanovic har en världshäst i Solvato – men är formen tillräckligt bra?

Nioåringen vann Olympiatravets final i överlägsen stil för tre år sedan och återkommer nu efter en halsoperation till lördagens V75-tävlingar på Jägersro.

L.C. Peterson-Broddas Minne på Jägersro är också ett uttagningslopp till Olympiatravet.

Finalen körs på Åby i slutet av april med 1 500 000 kronor till vinnaren.

I helgen kvalade Kadett C.D. in med seger och nu har ytterligare en Åbyhäst chansen till en finalplats.

Solvato hade lekstuga i Olympiatravet för tre år sedan tillsammans med Veijo Heiskanen. Efter endast tre starter 2015 och hann den nu nioårige hingsten med nio starter under fjolåret vilket resulterade i två segrar i vardagsloppen.

Lutfi Kolgjini blir klar favorit på lördagen (V75-3) med Mosaique Face som såg fin ut i ut i comebacken senast i Norge.

”Insatsen var riktigt bra”

Åbytränaren Admir Zukanovic skuggar med en typisk outsider i loppet. Solvato är väg tillbaka efter en halsoperation och svarade för ett starkt slutvarv i dödens i sin comeback för en dryg vecka sedan.

– Insatsen var faktiskt riktigt bra. Vi blev glada. Han var mest mängdjobbad då och hade bara fått ett rundbanejobb i kroppen inför det. Så jag var väldigt nöjd med att han var så bra som han var i comebacken, säger Admir Zukanovic.

Känns Mosaique Face som en svårruckad favorit i loppet?

– Det är en väldigt bra häst som bevisligen har den bästa formen. Sedan kan det vara lite svårt att veta om ”Luddes” hästar. Men Mosaiken ska så klart vara stor favorit i det där loppet.

Solvato hade inte startat sedan 16 september då han gick ut i comebacken på Jägersro. Hur lyckades halsoperationen?

– Bra. Han har haft problem med halsen och den har bara krånglat. När vi upptäckte det valde vi att opera honom i december. Efter konvalescensen har vi tränat på som vanligt.

”Vi ska inte låsa oss”

Hur höga förväntningar vågar du ha inför lördagsloppet?

– De sträcker sig så långt som att han ska göra ett bra lopp. Jag ser det inte i några placeringar för hästen den här gången utan han ska bara vara bättre än han var senast; skjuta till över upploppet och visa att han fungerar igen. Hur det ska gå är helt beroende på hur loppet blir kört. Vi kör med öppet huvudlag och barfota som vanligt.

Solvato styrdes upp utvändigt ledaren under slutrundan senast på Jägersro. Det blir inget sådant upplägg nu då av Söderkvist?

– Vi ska inte låsa oss vid något scenario. Han går ju bäst ”på rulle” hästen. Men händer det ingenting måste han nog köra. Är tempot långsamt kan vi inte vänta till upploppet, för då är det ju över liksom och hur det än är vill vi ju gärna vinna.

Så om man går vidare i strecklistan…

– Solvato är ett andra- eller tredjestreck, om man ska gardera Mosaique Face. Jag tycker att jag har en väldigt fin häst men sedan vet jag inte om jag har honom i just den formen att det kan räcka till seger. Men det lär vi se på lördag!

Vad tänker du om uppgifterna framöver?

– Vi tar ett lopp i taget. Om det inte blir Olympiatravet och han fortsätter ta för sig för varje lopp han gör vet jag ju att det handlar om en sådan häst som banorna lär ringa oss om och vilja ha med i sina storlopp.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikel”Ska bli ledande bana i Europa…”
Nästa artikelSportchefen: ”Jag kommer att ringa”