På lördag blir superduellen ett faktum i Åby Stora Pris

265

På lördag blir superduellen ett faktum i Åby Stora Pris

Propulsion mot Readly Express.
På lördag blir superduellen ett faktum i Åby Stora Pris.
– Det är två av världens bästa hästar. Readly Express känns jättefin i träningen och blir en svår nöt att knäcka.

På lördag smäller det på travbanan i Mölndal utanför Göteborg när Åby Stora Pris avgörs. Förstapriset är två miljoner kronor och två av världens just nu hetaste hästar sluter upp bakom startbilen. Propulsion, som efter andraplatsen i Elitloppet har sopat hem Norrbottens Stora Pris, Årjängs Stora Sprinterlopp och Hugo Åbergs Memorial i oerhört imponerande stil. Nu får han ta sig an Prix d’Ameriqie-vinnaren Readly Express, som bara har gjort en start efter det stora slaget i Paris i slutet av januari. Han tog en mycket imponerande seger när han blåste runt konkurrenterna i Jämtlands Stora Pris i Östersund i början av juni och därefter har siktet varit inställt på Åby Stora Pris.
– Readly Express (V75-7) har tränat på kontinuerligt hela sommaren och även tränat en del ihop med Twister Bi på slutet. De har sparrat varandra och mest gått mängdträning i backen. I dag (måndag) har Timo kört ett rundbanejobb med Readly och vad jag har hört så var allting bra. Hästen kommer väl förberedd till Åby, säger Andreas Lövdal i stall Timo Nurmos.

När vi når Timo Nurmos lite senare på måndagskvällen bekräftar han att dagens snabbjobb på rundbanan var till belåtenhet.
– Jag körde 1.20 över full distans med honom och hästen kändes fin. Han är inte toppad till det här loppet men allt är normalt. Nu var det ett tag sedan han startade och man får tänka på att en sådan häst som Propulsion har tävlat kontinuerligt. Men jag är nöjd och det blir ett spännande lopp på lördag, säger Timo Nurmos.

”Snabbare ut än vad folk tror”
Propulsion fick innerspår i lördagens batalj medan Readly Express fick spår fyra bakom bilen. Han körs av Jorma Kontio och läget är man mycket nöjd med i stall Nurmos.
– Det är ett optimalt spår och han kommer att öppna bra därifrån. Hästen är mycket snabbare ut än vad folk kanske tror. Men han har nästan aldrig laddats bakom bilen för att han inte ska bli het. Hästen är väldigt lugn och fin och jag skulle tro att Jorma laddar nu och då är han kvick iväg. Det blir ingen lätt match mot Propulsion men från ledningen blir Readly en svår nöt att knäcka. Jag har inte hört om några ändringar utan det ska bli barfota runt om igen, säger Lövdal.

Endast fyra hästar har varit före i mål
Readly Express och Propulsion möttes i årets Prix d’Amerique och där vann som bekant Readly Express före Bold Eagle, medan Propulsion var trea.
Det är hittills bara fem hästar som har varit före Readly Express i mål på hans 26 starter i karriären. Dessa är Bålsta Palema (då blev Readly tvåa efter honom i sin fjärde start i karriären, Pacific Broline (vann på målfoto i Breeders Crown-finalen före Readly), Southwind Mozart (tvåa i årsdebuten 2016), samt Bird Parker och Bold Eagle, där den förstnämnde vann årets upplaga av Prix de Belgique och där Readly Express fantomspurtade in till tredjeplatsen.
På lördag får vi svaret om det blir någon ny häst som kommer att besegra den 15-faldige miljonären.

”Kom aldrig in i matchen”
Stall Timo Nurmos har även Zenit Brick med i Åby Stora Pris och han lottades till spår sju bakom startbilen och körs av Mika Forss.
– Zenit Brick (V75-7) har gjort en fantastisk vinter och vår. Han hade haft en tävlingspaus inför starten på Axevalla senast men det loppet kan man glömma då han aldrig kom in i matchen från ett dåligt spår. Han hamnade för långt bak men Björn Goop var i alla fall nöjd med hästen och han har tränat på bra efteråt. Han kändes även fin i måndagsjobbet. Nu möter han övermakten och Propulsion och Readly Express är klassen över honom. Men där bakom ska han räknas och han går optimalt balanserad och inga ändringar, säger Lövdal.

Heta vinstchanser i V75-jackpoten
Det är V75-finaler på Åby och omgången kryddas dessutom av en jackpot på V75. ATG beräknar att en ensam vinnare kan ta hem 37 miljoner kronor enbart på sju rätt. Stall Nurmos har ytterligare fyra väldigt formstarka hästar med i V75.
– Roheryn (V75-1) gjorde ett enastående lopp senast. Hon fick en väldigt tuff resa och var otroligt bra som kunde vinna. Timo var mycket imponerad av henne. Hon har tagit loppet bra och känts fräsch och fin i jobben efteråt. Hästen har bara gjort ett dåligt lopp hos oss och den gången passande inte banan då hon inte fick något fäste. Nu har hon fått ett drömläge med innerspår och kan öppna väldigt snabbt bakom bilen. Hon har ju tidigare spetsat från spår sju och åtta och det blir svårt för någon att ta sig förbi den första biten. Hon gick med jänkarvagn för första gången senast och jag har inte hört att det ska bli några ändringar nu. Barfota runt om igen och hon måste räknas tidigt.
– Linus Boy (V75-5) har varit riktigt bra i flera starter och det var välförtjänt att han fick vinna senast. Han gick som fortast över upploppet och gången innan gick han även då ett rejält slutvarv. Nu har han bästa läget på väldigt länge och att det är start för fjärde veckan i rad tror jag inte ska vara någon nackdel. Han ser ut att vara pigg och glad hemma efter segern i lördags och han är tuff nog att kunna vinna igen. Inga ändringar.

”Kan mycket väl vinna loppet”
– Globalsatisfaction (V75-5)
har ju visat att han är en riktig topphäst och gjort jättefina prestationer i V75. Han har ofta haft dåliga spår och nu fick han bakspår. Då kan han inte utnyttja sin startsnabbhet men har visat att han även kan vinna bakifrån. Det var ett tag sedan han startade men har tränat på fint kontinuerligt hemma och är matchad för finalen. Hästen kommer att avsluta fort igen och kan mycket väl vinna loppet. Inga ändringar.
– Araw Hoss (V75-6) var duktig som tvåa senast från dödens bakom Flemmings häst som var riktigt bra i V75. Han fick inget fäste i banan och sprang därför och slog i vagnen ett par gånger vilket gjorde att han tappade fart och kraft. Vi hoppas på bättre fäste och att balansen stämmer bättre den här gången. Han har känts fin i träningen hemma efter förra starten och kommer att göra ett bra lopp igen. Jag tycker att han måste räknas tidigt han också, säger Andreas Lövdal.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V86 – Petter Lundberg ska flytta söderut
Nästa artikelUppohoppa jagar tredje raka segern

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.