Strikt tränaransvar för Redén – men igen påföljd

40

Strikt tränaransvar för Redén - men igen påföljd

På fredagen kom Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinnämnds (STAD) dom i ärendet kring hästen Propulsion. Daniel Redén döms enligt det strikta tränaransvaret för att ha startat en nervsnittad häst.
Nämnden beslutar samtidigt att befria Daniel Redén från någon påföljd.

Söndagen 31 maj 2020 vann Propulsion Elitloppet i sitt femte försök. Två dagar senare kom chockbeskedet: Propulsion uppgavs vara nervsnittad i USA innan han köptes av Stall Zet och flyttades till Sverige och tränaren Daniel Redén.
I oktober i fjol fastslog Svensk Travsport att Propulsion är nervsnittad och hästen fråntogs därmed samtliga sina prestationer i Sverige från 2015. Totalt handlade det om vinstpengar på 26,3 miljoner kronor.
På fredagen, nästan 16 månader efter segern i Elitloppet, kom domen från STAD gällande vilket ansvar Daniel Redén har i det inträffade.
Daniel Redén döms enligt det strikta tränaransvaret för att ha startat en nervsnittad häst.
Nämnden beslutar samtidigt att befria Daniel Redén från någon påföljd. Svensk Travsport hade yrkat på ett sexsiffrigt bötesbelopp.
Domen kan överklagas till Svensk Travsports Överdomstol inom 14 dagar.
Vilket också Daniel Redén kommer göra enligt hans advokat Jesper Arvenberg.
– Jag känner att det är en full framgång för Daniel och att han fått en upprättelse. Nämnden signalerar tydligt vad man anser när man inte ger honom några böter. Ändå hävdar nämnden strikt tränaransvar. Domen kommer att överklagas gällande det strikta tränaransvaret.
STAD gör även bedömningen i sin dom att Propulsion inte varit startberättigad i Sverige på grund av den påstådda nervsnittningen. Även den delen kommer överklagas till Svensk Travsports Överdomstol enligt advokat Jesper Arvenberg.

Svensk Travsport vd om domen
Svensk Travsport låter nöjd med att dom fallit i ärendet.
– Först och främst tror jag att alla känner en lättnad över att det äntligen kommit ett beslut i det här ärendet som diskuterats ända sedan i juni förra året. Det här har varit tungt för alla inblandade och för hela travsporten. Nu har båda parter fått presentera sin sida av saken för en oberoende instans som nu kommit med sitt avgörande, säger Maria Croon, vd på Svensk Travsport.
– Vi vill inte att något liknande ska inträffa igen och vi har gått igenom 1000-tals importer för att säkerställa att det här är det enda fallet i sitt slag. Med det sagt så kunde just det här ärendet ha hanterats annorlunda av Svensk Travsport. Vi genomförde också en intern utredning som presenterades i oktober förra året där det framkom behov av att utveckla våra rutiner och interna processer. Det är något vi tagit på största allvar och arbetat med sedan dess.

Föregående artikelInför V75: Röcklingers fighter redo för största loppet
Nästa artikelInför V75: Med dubbla finalchanser

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.