Svante slår ur underläge inför EXTRA V75 28 september

444

svante kriteriet

Han har haft några osannolika månader med derbyseger, Sundsvall Open Trot och enorma framgångar till stallet.
Svante Båth har med två hästar i Kriteriet där Conlight Ås levererade en riktig knall i försöken.
– Vi slår ur underläge men man vet aldrig med treåringar så här i slutet av säsongen. Mina hästar är fräscha och klart på väg uppåt, säger unghästkungen Båth.

Bergsåkerstränaren har avancerat till fjärde plats i den allsvenska tränarligan efter ett superår så här långt. Med tolv miljoner kronor inkörda pengar har Båth redan sprängt sitt tidigare rekord med råge och de senaste månaderna har varit en stor succé med storloppssegrar och vinsten med Poochai i Svenskt Travderby som kronan på verket. Fattas bara annat än att unghästspecialisten även har med hästar i Svenskt Travkriterium. Två stycken till och med då Conlight Ås skrällde rejält när han vann sitt uttagningslopp till 74 gånger pengarna och Global Revolver var tvåa i sitt försök.
– Det var en överraskning för mig att de kvalade in till finalen och framförallt att Conlight Ås kunde spurta till seger på det sättet han gjorde, säger Svante Båth som har befunnit sig i Stockholm några dagar den här kriterieveckan.
– Jag köpte två ettåringar på kriterieauktionen igår (torsdag) och håller på för fullt och besiktigar nya hästar nu. Tidigare i veckan bjöd jag Erik och Örjan på middag på restaurang AG för att fira derbysegern. Erik som tog oss till derbyt och Örjan som gjorde jobbet i finalen. Det var mycket trevligt, berättar Båth.

Vunnit Kriteriet tidigare
På söndag avgörs landets största lopp för treåringar, Svenskt Travkriterium, med två miljoner kronor i förstapris. Svante Båth har tidigare vunnit Kriteriet 2002 med sin stjärna Malabar Circle Ås. Men om det blir seger i år så är det en överraskning för tränare Båth.
– Först och främst så är Al Dente för bra. Den går inte att slå normalt sett och sedan är det naturligtvis många andra som är bra. Jag kan lova att det här loppet kommer jag att titta på. I Derbyt gömde jag mig i omklädningsrummet för då var det stort nervdaller då jag tyckte att alla mina fyra hästar som jag hade med hade potential att vinna, säger Båth.
– Nu känns det lite mer som att vi är jätteglada över att ha tagit oss till finalen och sedan är det bara bonus vad det blir där. Samtidigt ska man komma ihåg att Kriteriet är ett sådant lopp som går i slutet av treårssäsongen och det kan vara flera hästar som är slitna efter säsongen. Det är flera hästar som brukar vara mer slitna efter treårssäsongen än vad de är efter fyraårssäsongen. Så visst, det har varit en del skrällar i det här loppet tidigare och mina hästar är fräscha och klart på väg uppåt.

”Ville bara bråka och slåss”
När det gäller Conlight Ås så spurtade han till en sensationell seger i uttagningsloppet för Stefan Söderkvist. Hästen kom som skjuten ur en kanon till slut men faktum är att det var en treåring som Svante Båth trodde mycket på inför säsongen.
– Jag har hållit honom högt hela tiden och tyckte att han var en av mina bästa treåringar inför säsongen. Men han har haft lite muskulära problem och varit stel och kantig. Dessutom så har han varit väldigt hård i humöret och ett tag var det bara skötaren Jimmy som körde hästen. Han skulle slåss hela tiden och det har varit lite av en one man show. Vi köpte till och med en så kallad ”fegvagn” som vi körde jobben med eftersom han var så hård och tuff.
– Så hästen har behövt tid på sig och är ju väldigt färsk då han bara har gjort fyra starter. Nu är han också mycket snällare och har bytt taktik. Istället för att bråka och slåss mot alla i stallet så slåss han mot hästarna i loppen. Han har gått riktigt bra och var verkligen fin senast när han vann. Jag visste att jag hade en bra häst men att vi hade fått en sådan utveckling på honom redan så att han kunde vinna redan nu det trodde jag inte. Vi lättade honom i balansen senast från järnskor till aluminiumskor och vi ändrar inget nu.
– Han har glädjande nog tagit förra loppet bra. Tidigare var han som sagt väldigt stel och kantig och efter att han rasslade till ordentligt senast så befarade man kanske att han skulle bli stel igen i musklerna, men peppar, peppar så har han sett väldigt bra ut efteråt, säger Båth.

”Revolvern” som en ny häst
Den andra Båth-hästen som är med i Kriteriet är Global Revolver som kvalade in via en andraplats i försöket. Hästen har vunnit fyra lopp på tolv starter och är mer rutinerad än sin stallkamrat.
– Global Revolver (V75-6) var en väldigt tidig häst men sedan blev det lite negativt för honom då han fick problem med magen och inte riktigt fann sig själv. Marie som sköter honom har gjort ett jättebra jobb och hästen har blivit mycket lugnare och mer trygg i sig själv. Tidigare kunde han vara lite ängslig men Erik som körde senast tyckte att det var som en ny häst mot när han hade kört honom tidigare.
– Det är svårt läge såklart med spår elva och vi kör med samma balans skor runt om och rycktussar. Det gick han med senast fast då drogs de aldrig.
Hur ska det gå till för att någon av dina hästar ska vinna Kriteriet?
– Då måste Al Dente ha en sämre dag än vanligt och mina hästar måste ha gått framåt ytterligare efter förra loppen och samtidigt få den där perfekta smygresan. Drömmer gör man ju alltid och ingenting är omöjligt men den här gången slår vi ur underläge, säger Svante Båth.

Michael Carlsson

 

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.