Thomas Malmqvist inför V75 på Bjerke

291

image-21

Tomas Malmqvist har sitt överlägset bästa år som travtränare.
Med sex veckor kvar av 2014 drömmer Jägersrotränaren om att nå tio miljoner kronor inkört.
– Går det bra på lördag och sedan ytterligare någon lördag finns chansen, säger 46-åringen.

Tomas Malmqvist plockade ut sin proffslicens i mitten 1990-talet. Tittar man på hur mycket stallets hästar tjänat de senaste åren så är det en fantastiskt fin lutning på kurvan:
2010: 2 854 523 kronor.
2011: 4 941 658 kronor.
2012: 5 567 328 kronor.
2013: 7 378 772 kronor.
2014: 9 018 234 kronor?
– Jag hoppas att den kurvan fortsätter. Det är naturligtvis svårt att slå sina siffror varje år, men det är det man vill. Gör man det betyder det att det går bra. I år har vi haft fin utdelning i storloppen, säger Tomas Malmqvist.
Vad är förklaringen till framgångarna?
– Det är att jag har fler och bättre hästar. Nu har vi även en bredare topp. Jag försöker bli bättre på allting hela tiden. Jag tror det är oerhört viktigt att ha ett mål, en målinriktning som alla strävar och kämpar mot, hela teamet. Vi är runt tio i teamet som alla kämpar mot samma mål. Bra personal är viktigt.
Vad är målet?
– Det är att vi vill vinna årgångslopp och andra stora lopp. Redan när jag börjar med ettåringarna är jag noga med målsättningen. Det handlar om mål på individnivå och målet är att nå max med varje individ, säger Tomas Malmqvist.

Inriktning unghästar
Jägersrotränaren har i dag 82 hästar på sin träningslista, bara åtta av hästarna är äldre än fyra år.
Är det så du vill ha det, inriktning unghästar?
– Absolut, säger Tomas Malmqvist.
I helgen som gick passerade stallet nio miljoner kronor intjänat i år.
Är tio miljoner kronor ett drömmål?
– Det är väl ett roligt att ha det som en liten målsättning nu när vi är så nära. Går det bra på lördag och sedan ytterligare någon lördag finns chansen.

V75 avgörs i Norge
På lördagen handlar det om V75 och tävlingarna avgörs den här veckan i Norge på Bjerke i Oslo. Tomas Malmqvist har fyra hästar till start och bäst vinstchans har troligen stallets store stjärna Tumble Dust (V75-6) som blir favorit.
– Han var lite sliten senast men känns jättefin i jobben igen. Det är den häst i stallet med högst potential. Jag tycker att jag har en fin häst. Han känns laddad och jag vet att han duger.
– Tumble Dusts seger i det danska derbyt är höjdpunkten i år för stallet tillsammans med Backfires seger i Drottning Silvias Pokal
Vad är det som gör Tumble Dust så bra?
– Hans lungor, hjärta och teknik. Det är en komplett häst och jag är extra stolt över att han tagit tre danska rekord över tre olika distanser.
Han är utrustad med ett lite speciellt huvudlag!
– Ja, han går med goggles, ett slags helstängt huvudlag. Han fokuserar bättre med det, annars springer och tittar på allt. Jag tror han är nyfiken.
Gör du några ändringar i utrusningen?
– Vi har snackat om att eventuellt köra barfota runt om. Men det är inget bestämt och jag tror inte det har så stor betydelse.

Två chanser i V75-3
Tomas Malmqvist låter även positiv när det gäller stallets tre övriga V75-hästar.
Victor Crown (V75-2) är en jättefin häst som hade lite otur i det danska kriteriet och galopperade i trång situation. Jag hoppas det är en häst för danska derbyt nästa år. Han är gynnad av den långa distansen här och han kommer att göra ett bra lopp.
Frida Montana (V75-3) har gjort det kalasbra i år och var jätteduktig senast som trea. Hon står bra inne i loppet men är ovan med voltstart. Hon fick en svår skada i fjol, en spricka i en kota och behövde opereras. Därför kom hon efter, men hon jobbar sig sakta mot de bästa i kullen.
Donna di Quattro (V75-3) var också kalasbra senast och har gjort en jättefin säsong. Jag tror hon har fortsatt bra form och att hon är långt fram här.
Vem av dina två har bästa chansen i V75-3?
– Det känns som att med de 20 meter som Frida har tillgodo så är det omöjligt att skilja dem åt.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.