Timo Nurmos inför V75 Halmstad 9 Juli

38
halmstad 9 juli
Mellby Viking blir hårt betrodd i lördagens Gulddivision i Halmstads V75-omgång. Timo Nurmos tränar och han har även med Faye Bros, en av förhandsfavoriterna i Stosprintern. Foto av CLAES KÄRRSTRAND

Efter många samtal och stor övertalning kör Timo Nurmos lopp på torsdag.
Men på lördag står han vid sidan när han selar ut Faye Bros – som är en av favoriterna i Stosprintern – samt Mellby Viking i gulddivisionen.
– Hästarna har gjort kanonlopp och känns mycket fina. Jag måste vara optimist och tro på bra chans, säger Nurmos.

Sprintermästarehelgen står för dörren och på torsdag och lördag smäller det i Halmstad. Innan Sprintermästaren drar igång på torsdag kväll är det alltid tradition att man kör loppet ”Upp till bevis”. Ett uppskattat lopp för publiken där tränare som normalt aldrig kör lopp kan kan svinga sig upp i tävlingssulkyn. Timo Nurmos har varit med ett par gånger tidigare men nu var det länge sedan. Solvalla-tränaren körde sitt senaste lopp för fyra år sedan och innan dess var det år 2009. Sedan är det ett hopp ner till 2004 och enligt ST:s (Svensk Travsport) statistik har Nurmos kört fyra lopp de senaste tolv åren.
– Men jag har faktiskt kört några lopp till i Estland där jag har vunnit, som inte finns med i statistiken. Det ska bli kul att vara med igen. De har jagat mig i många år nu och velat att jag ska köra. Det har varit många samtal från sportchefen i Halmstad och även från flera tränare. De har försökt att övertala mig i några år, säger Timo Nurmos och skrattar.

”Hoppas på spets och slut”
Hästen som Timo Nurmos ska köra är den flerfaldige V75-vinnaren Folli. Han är numera i ny regi Magnus Dahlén i Halmstad.
– Tränaren har ringt till mig och sagt att hästen ska vara i ordning och var fin i ett kvallopp nyligen. Han ska vara startsnabb och vi har ju fått ett bra läge. Jag hoppas på spets och slut, ha, ha.
Känner du dig ringrostig eller nervös?
– Nej, jag kör hästar varje dag på rundbanan och värmer mycket hästar. I dag när Solvalla körde lunchtrav var jag med i bilprovstarterna innan och det var 15 hästar bakom bilen. Det är nästan som att köra ett lopp. Så det är lugnt. Hoppas att hästen har bra form på torsdag.

”Vann med krafter och tussarna kvar”
Några som däremot har visat riktigt bra form på slutet är Timo Nurmos V75-hästar som han selar ut på lördag. Nurmos, som för övrigt har vunnit V75-lopp varje lördag tre av de senaste fyra veckorna, har stora förhoppningar inför helgen. I Stosprintern har hans Faye Bros dragit ett perfekt läge med innerspår bakom bilen. Det startsnabba stoet vann sitt uttagningslopp lekande lätt från ledningen för Björn Goop. På lördag kör Erik Adielsson eftersom Goop är avstängd.
– Faye Bros (V75-3) är en mycket fin häst som är komplett. Hon har bra inställning, är snabb ut, travsäker och har aldrig galopperat i lopp. Hon är född i Holland och kom till mig som tvååring då hon var inkörd. Jag har alltid gillat hästen och hon har varit lovande hela tiden. Men eftersom hon inte är svenskfödd så är hon inte med i några andra stora lopp här hemma, förutom Stosprintern och Breeders Crown, säger Nurmos.
– Björn sa efter kvalet att hästen kändes fin och hade krafter kvar. Tussarna satt kvar i öronen och hon har även känts bra i lätta jobb efteråt. Hon har ofta haft dåliga lägen men har ändå gått mycket bra i loppen.
– Nu fick hon bästa spåret då hon är snabb ut. Det är bara att gasa och eftersom hon är löpärlig så tål hon hårt tempo. Det är nästan så att det bara är bättre om det blir hårt tempo. På förhand ser det bra ut, det är väl Treasure Kronos som är värst emot. Vi gör inga ändringar utan det blir barfota runt om, helstängt huvudlag och jänkarvagn. Jag måste vara optimist och tro på bra chans.

”Mellby Viking ännu bättre nu”
I gulddivisionen, V75-6, selar Timo Nurmos ut Mellby Viking. Han har spår tio och körs som vanligt av Jorma Kontio. Hästen var näst senast fyra i Harper Hanovers lopp och gick då en tid under sitt eget världsrekord. Senast startade han i det finska storloppet Kymi Grand Prix och blev fyra i mål efter att ha snubblat till mitt på upploppet när han kom farande.
– Mellby Viking (V75-6) var mycket bra i Finland. Han hade ett dåligt läge med sjundespår bakom bilen och mycket startsnabba hästar innanför. Han fick backas sist och banan var heller inte passande för honom. Det hade regnat hela dagen och han behöver bra fäste. Sedan var det trötta hästar framför hela vägen så det blev inget passande lopp. Ändå avslutade han jättebra men snubblade till mitt på upploppet och det var bra gjort att hålla sig i trav. Han var bara en längd efter Timoko i mål, säger Nurmos.

”Öppnar mycket bättre än tidigare”
Loppet i Finland var över 2100 meter vilket är en distans som urstarke Mellby Viking väldigt sällan startar över. Även på lördag är det medeldistans och Nurmos tycker att hästen blir allt snabbare.
– Han öppnar mycket bättre nu än tidigare och är snabbare än vad folk tror. Man kan ladda lite från start och det kunde man inte göra tidigare. Då hade han galopperat. Tyvärr har han ingen nytta av det på lördag eftersom han fick bakspår.
– Han är självklart fortfarande mer stark än speedig men har blivit snabbare från början. Exempelvis i Harper Hanovers så öppnade han bra men blev hängande och hittade inte ner så han fick backas sist. Han gick bra till slut och hade krafter kvar i mål. Hade varit ett varv längre till så…
– Hästen har visat att han kan starta i lite kortare lopp och nu fick han ytterligare lite mer speed i kroppen efter senaste starten. Han är ännu bättre i form nu än i Harpers eftersom han har ytterligare lopp i kroppen. Jag tycker att han ska räknas och det blir barfota runt om igen, troligen öppet huvudlag och jänkarvagn.

Du har även med Only One Winner i V75-1 på lördag. Chanserna där?
Only One Winner är mycket fint i ordning men det blev fel i Eskilstuna senast när det inte var något tempo och han hade ett dåligt spår. Men han kom bra på slutet och är i mycket bra form. Tyvärr fick han åttondespår nu i Halmstad, så det var otur. Han är snabb ut men vi får se hur det blir därifrån. Barfota runt om och inga ändringar, säger Timo Nurmos.

SPELA V75, V86 & V64 MED OSS!
Vår partner SPELGUIDEN AB har levererat tips till Spelbutiker i över 30 år
Alltid flera TRESTJÄRNIGA system som passar alla plånböcker!
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.