Inför V75: Kolgjini lugnar spelarna

206

kogjilugns

Raja Mirchi drog fältet sönder och samman i SM senast och signerade en toppinsats.
Lutfi Kolgjini tycker att det verkar upplagt för seger även på lördag i loppet V75 International.
– Spelarna kan nog vara ganska så trygga. Han kommer att göra en toppinsats.
Lutfi Kolgjinis unghäststjärna Raja Mirchi skadade sig några starter in på femåringssäsongen i år och var borta i två månader. Nu kan han vara på väg mot sitt livs form.
I Svenskt Mästerskap på Åby i den senaste starten svarade hästen för sitt bästa lopp som äldre. Väl i ledningen satte Lutfi Kolgjini upp ett knäckande tempo för att försvåra Åke Svanstedts väg fram med Sebastian K.
Planen lyckades. Stallets gamla stjärna tröttnade och Raja Mirchi kunde sprinta undan i ensamt majestät.
– Jag var inte ett dugg överraskad att han kunde vara så bra. I och för sig fattades det lopp i kroppen men hästen har överkapacitet för de hästar han mötte i SM, säger Lutfi Kolgjini.
Den färske SM-mästaren blir hårt anlitad som singelstreck i jackpotomgången där 52 miljoner kronor ligger i potten. Stall Kolgjini har tolv hästar till start under dagen. Åtta hästar på V75.
– Jag tycker att Raja Mirchi är min absolut bästa chans. Hans står väldigt bra till i loppen den här gången och han möter ju bara jämnåriga. Det är ett perfekt läge och allt ser bra ut.

Skor på den här gången
Raja Mirchi gick utan skor för första gången senast i SM. Balansen den här gången blir antingen skor runt om eller skor fram.
– Ja, förmodligen kommer han att gå med skor. Jag vill spara barfotabalansen till Prix d’ Amerique. Men det kommer inte att göra någon större skillnad. Han vann exempelvis kriteriet med nästan 400 gram på varje fot på nytt svenskt rekord, så det är inte det avgörande. Spelarna kan nog vara ganska så trygga. Han kommer att göra en toppinsats.
Lutfi Kolgjini menar att formen på hästen kommer att byggas upp succesivt fram till sista helgen i januari då man hoppas på en start i det stora loppet. Raja Mirchis form nu räcker och blir över för att vinna det inledande V75 International på lördag.
Du har även 1 Orion Kronos med i V75-1. Chansen?
– Han räcker inte till framför allt mot Raja och några till som är alldeles för bra. Men hästen är mycket bättre än raden och gick fantastiskt bra efter galopp senast. Så jag tror att han kan vara trea-fyra här.
Vad säger du om dina övriga hästar på V75 – vågar du spekulera om den näst bästa och tredje bästa chansen också?
– Näst bästa chansen – ja, det kanske är det lite stöddigt att säga – men det är 2 Oktober Kronos (V75-2). Han möter en väldigt bra häst som Åke Svanstedt har i loppet (5 Aristocat Boko) men jag vet vad han kan i ljusa stunder och han är på väg mot toppkapaciteten nu. Jag tror att min häst kommer att bjuda storfavoriten en match in på linjen. Svanstedt är välkommen upp i dödens. Jag ser det som min andra bästa chans för dagen.
…och den tredje bästa chansen?
– Stallets tredje bästa chans på lördag tycker jag är 3 Punk (V75-5). En väldigt fin häst som gick banrekord senast på Halmstad och gick fantastiskt bra även näst senast. Hästen har perfekt utgångsläge och är väldigt förnuftig. Jag tycker faktiskt att det är en bra V75-chans.

Mikael Wikner & Lissi Gustafsson

Föregående artikelNästagångare 26-28 oktober
Nästa artikelStjärna från himlen eller Highway to Hell