Sveriges snabbaste gör årsdebut på V86

22

image-9

I fjol var han snabbast av alla fyraåringar i Sverige.
Sedan blev han sjuk och missade årets viktigaste lopp.
På onsdagen är Leif Witasps toppämne Cool Keeper tillbaka i hetluften.

Cool Keeper (V86-4) har ända sedan han började tävla visat att han är en häst utöver det vanliga. Som två- och treåring tillhörde han kulltoppen och i fjol höjde han sig ytterligare ett snäpp. Segrarna radades upp under sommaren och in på höstkanten. Hans segertid i Fyraåringsstjärnan i Gävle – 1.10,2 över distansen 1 640 meter med autostart – var den snabbaste bland samtliga svensktränade fyraåringar under 2014.
– Han blev bara bättre och bättre ju längre säsongen gick och han gjorde några jäkla lopp där på höstsidan. Det var riktig utveckling i honom, säger Rättviktränaren Leif Witasp, som håller Cool Keeper som en av de bästa hästar han har tränat.
– Jag har haft en hel del bra hästar men han är topp tre, tillsammans med Turbo Sund och Market Leader.

Sjuk i Breeders’ Crown
Eftersom han är född i USA har Cool Keeper varit utestängd från flera av de stora svenska årgångsloppen. Därmed var Breeders’ Crown, där även utlandsfödda hästar är startberättigade, fjolårets viktigaste uppgift för honom. Men när det var dags för semifinal i oktober stod inte hästen att känna igen. Det visade sig att han hade drabbats av tjocktarms-kolik.
– Vid tjocktarms-kolik kan hästen må illa i flera dagar innan det bryter ut. Två dagar efter loppet var det ”stopp” och vi fick ställa honom på antibiotika i 14 dagar. Han fick vila i ytterligare två veckor och efter det har han tränat på för fullt.

Perfekt utgångsläge
Ett halvår efter koliken inleder Cool Keeper på onsdagen femåringssäsongen på Solvalla. Mot sig har han flera av kullens bästa hästar men spårtombolan gav honom fördel av innerspår bakom startbilen.
– Utgångsläget är bra. Han är snabb ut och därifrån får jag själv bestämma taktiken.
Och hur tänker du lägga upp den?
– Det får vi får se när bilen släpper fältet. Jag kommer inte att vara ”elak” mot honom så här i första starten men på grundkapacitet kan man inte räkna bort honom. De brukar vara bra ändå de här hästarna, även om man inte har vässat upp dem i träningen.
Hur vässad är han?
– Han har gått några hyggliga jobb, som snabbast 1.17 över 1 600 meter, men framför allt har han fått mycket mängdträning.
Kommer han att tävla barfota runt om direkt?
– Ja. Han kommer att gå med optimal balans, precis som när han var som bäst i höstas.
Hur ser den fortsatta planen ut för Cool Keeper?
– Om han är bra nu får han nog gå ut i Berth Johanssons femåringslopp i Umeå 9 maj. Längre än så har jag inte planerat. Men han känns som en häst som även kommer att matcha den äldre eliten, bara han får tillbaka samma form som i fjol.

För snabb öppning senast
Cool Keeper får sällskap till huvudstaden av stallkamraten Crane (V86-8). En häst som inte är känd för att vara osäker, men som nu har två galopper i resultatraden.
– Senaste galoppen tar jag på mig. Jag provade att köra från start och han har aldrig öppnat så bra, men det gick för fort och han rullade över och galopperade. Han kommer att gå med optimal balans igen men jag har svårt att tro att han ska segerstrida mot de hästar han möter nu. Är han trea-fyra-femma och tjänat en bra peng är jag nöjd.
Så för att summera det här för spelarna kan vi säga spets och slut för Cool Keeper och topp tre för Crane?
– Det är önskedrömmen.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.